Deelnemen in een beleggingsclub

Je bent geïnteresseerd in het beleggen in aandelen. Je hebt er al wat artikelen over gelezen en spreekt er soms over met vrienden. Je hebt al een kleine som geld gereserveerd om aandelen van te kopen. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Hoe zet je de eerste stap? Als je jezelf in deze casus herkent, zou je kunnen overwegen om lid te worden van een beleggingsclub. De club van beleggers kent vele verschijningsvormen. Het zal misschien even zoeken zijn, maar voor jou is er ongetwijfeld ook eentje die bij je past.

De voordelen van een beleggingsclub

De voordelen van het deelnemen aan een beleggingsclub zijn legio. Hieronder worden er een paar genoemd:

Het is leerzaam om met andere mensen – die vaak al wat langer in aandelen handelen – te discussiëren over de te volgen strategie.

Je spreidt je risico’s, doordat je met zijn allen bijdraagt in de winst, maar dus ook in de eventuele verliezen die bij het beleggen gemaakt worden. In de regel heeft een club wel enige reserves opgebouwd, zodat een bij beurscrash niet meteen nagels over de bodem van het geldkistje schrapen.

Het aan- en verkopen van aandelen is interessanter, want door het gezamenlijk vermogen kun je over grotere aandelen meebeslissen, en dat maakt je positie als aandeelhouder sterker.

Beleggingsclubs werken vaak met een maandelijkse inleg, waardoor je kosten overzichtelijk blijven en je niet snel wordt verleid om grotere sommen in te zetten voor impulsaankopen.

Beleggingssoftware verhoogt het inzicht

Tegenwoordig maken de meeste beleggingsclubs gebruik van beleggingssoftware. Hierdoor is het makkelijker om deel te nemen. Je kunt eigenlijk meteen actief beleggen, doordat je op elk moment van de dag op het account van de club kunt inloggen om te zien wat de status van de portefeuille is. Ook is er altijd de mogelijkheid om met je clubgenoten te communiceren, zodat het beleggen in aandelen niet beperkt blijft tot het wekelijkse gezellige avondje.

Overweeg ook eens een beleggingscursus

Mocht je nog veel vragen hebben bij de grafieken en staatjes die je te zien krijgt, overweeg dan eens een beleggingscursus. De combinatie club/cursus is ideaal, aangezien je meteen kunt toepassen wat je op de beleggingscursus hebt opgestoken. Dat is anders wanneer je individueel zou beleggen in aandelen. Het gaat dan immers in de meeste gevallen over meer eenzijdige en kleinere pakketten. Een ervaren cursusleider brengt je niet alleen elementaire kennis bij van het beleggen, maar geeft tussen de regels door ook inzicht in de praktijk van het handelen op de beurs.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in het fenomeen beleggingsclubs? Bekijk dan eens dit voorbeeld van de werkwijze van een beleggingsclub van verstandige beleggers. We raden je echter aan om meerdere clubs met elkaar te vergelijken alvorens je besluit om lid te worden van de club van jouw keuze. De cultuur/sfeer kan namelijk nogal verschillen en het zou zonde zijn als je straks lid bent geworden en als dan blijkt dat je helemaal niet goed overweg kunt gaan met degenen waarmee je samenwerkt.