Hoe werken je longen?

Hoewel we dagelijks onze longen onbewust gebruiken, gebeurt er in het menselijk lichaam van alles om ervoor te zorgen dat je longen kunnen functioneren en dat je daardoor zuurstof in je bloed krijgt. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk en hoe zien je longen eruit? Daarover gaat dit artikel.

Hoe zie je longen eruit?

De longen kun je simpelweg omschrijven als een soort zachte spons die ondersteboven in je lichaam hangt. Via de luchtpijp kan er lucht bij de longen komen. De luchtpijp bestaat uit allerlei vertakkingen die zich verder opsplitsen in nog kleinere vertakkingen. De allerkleinsten vertakkingen zijn de longblaasjes. Deze blaasjes maken het mogelijk dat er uitwisseling van gassen met het bloed plaats kan vinden.

Het gebruik van onze longen

Longen hebben een inhoud van enkele liters. Afhankelijk van hoe intensief we ademen, maken we gebruik van deze inhoud. Stel dat je bijvoorbeeld rustig op je bed ligt, dan gebruik je slechts een deel. Maar wanneer je aan het sporten bent, doe je een veel groter beroep op de longinhoud.

De maximale hoeveelheid lucht die je kunt inademen verschilt per persoon. Echter, er zijn wel allerlei factoren die een rol spelen bij de hoeveelheid die je kunt inademen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan conditie en het wel of niet roken van sigaretten. Roken kan immers je longen beschadigen en daarmee het functioneren van deze organen aantasten.

COPD

Een van de longziekte is die je kunt oplopen door beschadigde longen is COPD. Wanneer je deze longziekte hebt, zijn er onder andere longblaasjes beschadigd. Dit komt door een ontsteking die steeds weer wordt aangewakkerd, dus chronisch is. Het gevolg hiervan is dat je bijvoorbeeld bij sporten veel sneller buiten adem raakt, omdat je minder zuurstof in het bloed kunt krijgen. Je kunt immers minder van de longinhoud benutten om adem te halen en zal het daardoor sneller benauwd krijgen.

Oorzaken van COPD

Een van de belangrijkste oorzaken dat iemand COPD kan krijgen is dus het roken van sigaretten. Doordat je dit behoorlijk wat jaren moet doen om COPD te krijgen, zie je vaak dat de patiënten de 40-jarige leeftijd zijn gepasseerd. Wanneer er niet de juiste maatregelen worden genomen, kan de longziekte verergeren en kunnen daarmee de klachten in intensiviteit toenemen. Het is dus belangrijk om tijdig en de juiste acties te nemen wanneer er wordt geconstateerd dat je COPD hebt.

De NHG standaard COPD

Gelukkig bestaan er inmiddels allerlei hulpmiddelen die bij kunnen dragen aan het nemen van de juiste maatregelen om COPD tegen te gaan. Een hiervan is de NHG COPD. Dit hulpmiddel is overigens vorig jaar nog herzien.

Naast de nodige hulpmiddelen kun je zelf ook eenvoudig de nodige maatregelen nemen waardoor je de ziekte beter kunt controleren. Welke maatregelen het beste voor jou zijn, dien je in overleg met een behandelend arts te bepalen, maar wat je in ieder geval al wel vast kunt doen is het streven naar een  gezonde levensstijl. Dit betekent onder andere gezonde voeding, voldoende rust en voldoende beweging. Bij dat laatste punt (beweging) is het van belang dat je niet op eigen initiatief allerlei vormen van lichamelijke beweging gaat uitoefenen. Overleg daarom met de behandelend arts welke vormen van fysieke inspanning voor jouw situatie geschikt zijn.