tag10.nl

Boekhouden voor beginners

Als bedrijf moet er veel ballen hoog worden gehouden. Het is belangrijk om een goed overzicht te houden. Alles goed te archiveren om zo alle werkzaamheden van het bedrijf goed bij te houden. Zo kan alles terug worden gevonden. Dit kan handig zijn voor het afsluiten van een goede deal. Of als de belastingen gedaan moeten worden. Als alles geordend is zorgt dit voor rust en structuur binnen het bedrijf. Er kan zo niks misgaan. Als de boekhouding op orde is heeft dit veel voordelen.

Zelf boekhouden

De boekhouding kan zelf worden gedaan of het kan worden uitbesteed aan een boekhouder. Meer informatie hierover is te vinden bij zzpdaily.nl. Hier vind je bijvoorbeeld informatie over de goedkoopste zakelijke rekening. Maar wat houdt de boekhouding precies in? Boekhouden is het verwerken van alle financiële administratie van het bedrijf. Als het over boekhouden gaat, hebben ze het vaak over het maken van facturen en verwerken hiervan of het regelen van de belasting. Dit vormt samen vaak de kern van de financiële administratie. De belastingdienst verplicht ondernemers om het boekhouden goed te regelen. Zelf boekhouden kan met Excel of door een boekhoudprogramma aan te schaffen. Excel wordt alleen gebruikt bij hele kleine bedrijven met een eenvoudige financiële administratie. Dit gaat vaak om kleine starterbedrijfjes, waarbij de omzet nog laag is. Als u de boekhouding zelf doet dan wordt toch vaak een boekhoudprogramma aangeraden. Dit programma helpt onder andere met het opstellen en versturen van facturen, het scannen van bonnen en netjes bewaren, de BTW-aangifte berekenen en klaarzetten, de banktransacties koppelen aan in- en uitgaande facturen en bonnen en bij het opstellen van een winst- en verliesrekening. Kortom erg handig bij het boekhouden. Deze boekhoudprogramma kunnen werken met boekhoudsoftware op de computer, maar tegenwoordig wordt er meer gewerkt met boekhoudprogramma’s die volledig online werken. U vraagt zich vast af of het ingewikkeld is. Dat is voor elk persoon natuurlijk verschillend. Maar tegenwoordig zijn alle online boekhoudprogramma’s erg gefocust op gebruiksvriendelijkheid en zijn er boekhoudprogramma’s volledig afgestemd op de zelfstandig ondernemers. Hierbij is dan al rekening gehouden met de gemiddelde kennis van het boekhouden van een zelfstandigen.

Boekhouden uitbesteden

Naast zelf het boekhouden te doen, kan het ook worden uitbesteed. Deze boekhouder controleert de boekhouding één keer per jaar of per kwartaal. Boekt alle moeilijke posten en afschrijven. Beantwoord uw vragen op het gebied van de boekhouding en verzorgt de aangifte bij de belastingdienst. De kosten van een boekhouder worden vaak al snel verdient. Wanneer u zelf de administratie en aangifte zou doen zou een aftrekpost kunnen missen. Dit zou meestal al compenseren voor de kosten van een boekhouder. Naast het zelf boekhouden en het uitbesteden, bestaat er ook een hybride vorm. Deels het zelf doen, maar met advies. Zo weet u zeker dat de boekhouding op orde is en laat u geen geld liggen bij de belasting. 

Mobiele versie afsluiten