Hoe maak je je eigen steigerhouten kast?

Algemeen

Niet voor niets lijken steigerhouten kasten, maar niet uit het trendbeeld te verdwijnen. Ze zijn ontzettend praktisch, zien er mooi uit en je kunt ze volledig op maat maken. Het enige wat je nodig hebt is de buisframes van staal en mooie planken. Als je steigerhout niet zo mooi vindt kun je beter kiezen voor vuren houten planken. Deze hebben een natuurlijke, maar wel wat luxere uitstraling van steigerhout. Vuren houten planken zijn vrij licht van kleur, en ze passen qua uitstraling uitstekend bij het ruwe van de buisframes.

Maak allereerst het ontwerp voor de kast

Als jij droomt van een kast van vuren houten planken met een stalen frame moet je allereerst het ontwerp uittekenen. Bedenk je hoeveel opbergruimte je nodig hebt, hoe diep de planken moeten worden en in hoeverre je ze allemaal even groot wilt of juist wilt spelen met verschillende formaten. Doordat je de kast helemaal zelf bouwt heb je de volledige vrijheid en kun je zelf kiezen hoe je wilt dat hij er uitziet. Wissel bijvoorbeeld hele lange planken af met korte stukjes, en creëer bij enkele schapjes flink wat ruimte aan de bovenkant zodat je er grote items op kunt zetten. Een steigerhouten kast is het leukst als hij wat speels is ingericht, dus wees niet bang om voor een hele creatieve indeling te kiezen.

Zaag alle onderdelen op maat

Als je ontwerp klaar is is het tijd om alle onderdelen op maat te zagen. De stalen buisframes dien je te zagen met een zaag die specifiek voor dit materiaal bedoeld is. Met een houtzaag lukt dat namelijk niet. Beide zagen zijn te verkrijgen in de bouwmarkt, en als je het liever niet zelf wilt doen kunnen ze je vaak ook daar helpen met het op maat maken van de onderdelen.

Zet de kast in elkaar

Is alles op maat gezaagd? Dan is het tijd om allereerst het buisframe in elkaar te zetten. Je gebruikt daarvoor speciale koppelstukken die op de hoeken van deze buizen passen. Er bestaan koppelstukken met twee gaten, daarmee verbindt je twee buizen met elkaar. Daarnaast zijn er koppelstukken met drie gaten (voor de hoeken) en zelfs met vier gaten, voor de wat ingewikkeldere constructies.

Als laatste leg je de vuren houten planken in de kast, en bevestig je deze aan de onderkant zodat ze niet kunnen schuiven. Is de kast klaar? Grote kans dat je je hele huis wilt vullen met dit prachtige systeem, want het past werkelijk in elke ruimte!