Alles wat je moet weten over SFTP-beheer!

Algemeen

 

Wanneer je webhosting hebt kun je ook FTP gegevens aanmaken. Webhosting is eigenlijk niets minder dan een goede computer die dag en nacht aan staat en verbonden is met het internet. Om toegang tot deze computer te krijgen is het belangrijk om een SFTP programma te gebruiken. De server van de hosting zal immers niet bij jou in huis staan of op kantoor. Het is daarom belangrijk om het op afstand te kunnen bedienen.

 

Wat is SFTP?

 

SFTP is de afkorting voor Secure File Transfer Protocol. Met het protocol is het handig om gegevens uit te wisselen en bestanden te verplaatsen. Er wordt gebruik gemaakt van SSH wat voor Secure Shell staat. Het zorgt voor een extra beveiliging van het uitwisselen van bestanden door ze te versleutelen. Met een SFTP kun je mappen weergeven en bestanden overdragen. Het is wel nodig om een internetverbinding te hebben. Ook kun je er bestanden meer hernomen en mappen ook. Het is ook mogelijk om de rechten te beheren van de mappen en de bestanden.

 

Een SFTP programma

 

Het is het handigste om gebruik te maken van een FTP programma. Op die manier kun je snel zien hoe het er allemaal uitziet. Nadat je de verbinding hebt opgezet zul je zien dat het er eigenlijk bijna als Verkenner uitziet. Het is dus niet zo moeilijk om het te beheren. Weet wel dat je in de live site kunt zitten en een fout kan cruciaal zijn. Maak dus wel backups voordat je wat gaat aanpassen. Gaat het mis dan kun je nog de oude versie terugzetten. Wel zo prettig. Filezilla.org is een goed SFTP programma om te gebruiken. Ze maken regelmatig updates. Iets wat ook ideaal is. Toch?

 

Waarom SFTP gebruiken?

 

SFTP wordt veel door web designers gebruikt. Het is een programma om de bestanden mee te uploaden, aan te passen en te verwijderen. Door alles netjes te houden is het mogelijk om hier optimaal gebruik van te maken. Wanneer je in html een website hebt gemaakt zul je het vaak willen gebruiken. Echter ook met een CMS als WOrdpress of Joomla zul je het graag doen. Bijvoorbeeld om het .htaccess bestand mee te wijzigen of om een stukje code mee te bekijken. Daarnaast is het prettig om de bestandsrechten te gebruiken. Het biedt de mogelijkheid om zelf alles te beheren en te regelen.

 

Een backup terugzetten

 

Het is ook mogelijk om zelf met SFTP een backup te maken op je eigen computer of een externe harde schijf. Je kunt deze naast de backups op het hosting account gebruiken. Het is handig. Je kunt dan met het FOTOprogramma ook de backup weer terugzetten. Hiermee ontstaat er een extra stukje veiligheid. Het is erg handig en goed om hier gebruik van te maken.Het is ideaal voor ondernemers, particulieren en organisaties. Kies voor een goede plek om de backups op te slaan. Je kunt ze dan sneller weer terugplaatsen.