Kiezen voor plastic of papieren zakken?

Algemeen

De keuze maken tussen een plastic tas of een papieren tas kan soms nog best lastig zijn. Voor veel mensen is dit niet iets waar zij lang bij stilstaan, maar over een lange periode kan het wel degelijk een verschil maken. Zeker voor bedrijven die op een grote schaal gebruik maken van verschillende soorten zakken en tassen. Beide materialen kennen zo hun eigen voor- en nadelen. Bij het kopen van zakken is het wel zo fijn als je weet wat deze verschillen zijn. Zo kun jij hier in de toekomst rekening mee houden als je er een keuze tussen moet maken.

 

Het gebruiken van plastic tasjes

Een aantal jaren geleden was het gebruiken van plastic zakjes heel erg normaal. De laatste jaren zijn er echter steeds meer papieren zakjes terug te vinden op een hoop verschillende plekken. Dit is vooral veranderd doordat het voor het milieu beter zou zijn om papieren zakjes te gebruiken, hierdoor zie je de papieren varianten steeds meer om je heen. Waar je vroeger gratis plastic zakken meekreeg, is het gebruik van plastic en het produceren van restafval een steeds groter probleem. Wel brengt het gebruiken van een plastic tas voordelen met zich mee. Zo is het plastic een stuk beter bestendig tegen vocht, zowel van de binnen- als buitenkant. Ook is het materiaal een stuk sterker en kan het meer gewicht dragen dan de papieren zakken. Door de betere kwaliteit van de tas kan deze ook een stuk langer meegaan dan de papieren zakken.

 

Het gebruiken van papieren zakjes

Het is natuurlijk niet voor niets zo dat er steeds meer papieren zakken worden gebruikt. De natuurlijke stoffen waarvan de papieren zakken worden geproduceerd, zijn een stuk beter voor het milieu en richten minder schade aan. Dit geldt wel alleen voor het restafval wat er overblijft. Anders dan je misschien zou denken, is het namelijk zo dat de productie van de zakjes een stuk minder milieuvriendelijk is dan die van plastic. Zo wordt een stuk meer water verbruikt en worden er meer gassen uitgestoten dan bij de productie van plastic zakjes. Wanneer je krap bij kas zit, zul je bovendien ook op de lange termijn grote verschillen gaan merken. Op de plekken waar zowel papieren als plastic zakjes te koop zijn, zul je namelijk zien dat de zakjes enorm in prijs kunnen verschillen. Vaak zijn de papieren tassen wel 2 of 3 keer zo duur.