zeilkleding plaatje

Watersportplezier met goede zeilkleding

Vrije tijd

We zitten nog midden in de winter maar nu de dagen weer langer worden beginnen we langzaamaan naar het voorjaar uit te kijken. Heerlijk die eerste dag dat we de jas thuis kunnen laten en weer op het terras van het zonnetje kunnen genieten. Als echte nederlanders begint dan ook weer de tijd van het watersporten. Heerlijk met mooi weer genieten op het water. Hier hoort uiteraard wel goede zeilkleding bij. Zeker met meer wind en in het vroege voorjaar is goede zeilkleding echt belangrijk. De keuze in zeilkleding is uiteraard enorm. Naast de modieuze aspecten zijn er ook allerlei praktische zaken om rekening mee te houden. Voor ieder soort watersport is er zeilkleding ontwikkeld.

Welke soorten zeilkleding zijn er?

Het grootste onderscheid is te maken in het zeilen in een eenmansklasse zeilboot of surfen en het zeilen op een jacht. Bij het zeilen op een jacht wordt er vaak een zeilpak gedragen bestaande uit een zeilbroek en een zeiljas. Vaak worden zeillaarzen gedragen die geschikt zijn om op een jacht te dragen. Door de speciale zool heb je goed grip op het dek en geeft het geen strepen als je actief beweegt. Net zoals in de gymzaal zijn zwarte zolen niet echt handig op een jacht. Als je met wat ruwer weer gaat zeilen dan is een zwemvest belangrijk voor de veiligheid. Op een jacht worden vaak andere zwemvesten gedragen dan in een eenmansklasse. Vaak zie je dat op een jacht een zogenaamd reddingsvest gedragen worden bij wat heftigere omstandigheden. In dit reddingsvest zit nog geen lucht maar wel een patroon die ervoor zorgt dat het reddingsvest zich met lucht vult zodra het water geraakt wordt. Deze zwemvesten zijn ook echt bedoeld om je leven te redden bij een man overboord situatie.

Zeilkleding in de eenmansklasse

In een eenmansklasse wordt hele andere kleding gedragen. Deze kleding is veel meer gemaakt om vrij te kunnen bewegen en om zo min mogelijk te slijten op de punten die zwaar belast worden. In een eenmansklasse wordt ook veel vaker het wetsuit gedragen. Het wetsuit houdt je warm door een laagje water tussen je huid en het wetsuit. Dit laagje isoleert en zorgt ervoor dat je lichaam op lichaamstemperatuur blijft. Een wetsuit zit wat strakker om het lichaam heen en geeft wat meer ruimte om vrij te bewegen. Dit is daarom veel meer geschikt als zeilkleding in een eenmansklasse.