Alles over compressoren

Algemeen

Hoewel een compressor enorm handig kan zijn voor heel veel dingen, weten veel mensen niet zo goed wat het is en wat het kan. Er zijn heel veel toepassingen voor compressoren en er zijn ook heel veel verschillende compressoren. In deze blog zal ik eerst kijken naar wat een compressor precies is, hierna zal ik kijken wat je allemaal kunt doen met een compressor, wat voor soorten compressoren er zijn en tot slot zal ik wat tips geven waar je aan kunt denken als je zelf een compressor wilt gaan kopen.

Wat is een compressor?

Een compressor is een machine die lucht aanzuigt, deze lucht vervolgens samenperst in een ketel en deze lucht uiteindelijk naar een bepaald apparaat brengt doormiddel van een slang of buis. Een compressor is dus een apparaat dat nodig is om andere apparaten te laten werken die samengeperste lucht nodig hebben.

Wat doen met een compressor?

Er zijn verschillende dingen die je met een compressor kunt doen. Zoals ik eerder al heb aangegeven heb je een compressor nodig om een verscheidenheid aan andere apparaten te laten werken. Maar wat voor apparaten hebben deze samengeperste lucht dan nodig? Je kunt bijvoorbeeld denken aan een elektrische fietspomp. Je hoeft deze lucht dan niet meer zelf in de fietsband te pompen. Een compressor is dus eigenlijk een must-have item voor een fietsenwinkel, maar als consument heb je er ook heel veel aan. Een compressor kan ook helpen bij spijkers schieten, zandstralen, kitten, moeren vastdraaien, moeren losdraaien, autobanden oppompen, schoonmaken doormiddel van een hogedrukspuit en tal van andere nuttige zaken.

Wat voor soorten compressoren zijn er?

Je kunt onderscheid maken in twee soorten compressoren. Je hebt oliegesmeerde compressoren en, je raadt het al, olievrije compressoren. Het verschil zit er dus in dat de ene compressor hele kleine beetjes olie mee blaast, deze olie kan schadelijk zijn als het bijvoorbeeld in contact komt met andere stoffen. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde verfsoorten die niet samengaan met een oliegesmeerde compressor. Een ander verschil is natuurlijk dat je bij een oliegesmeerde compressor de olie af en toe moet toevoegen.

Waar moet je op letten?

Als je zelf een compressor wilt kopen zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Je moet allereerst kijken wat je met de compressor wilt gaan doen. Des te krachtiger de compressor is des te meer zaken er zijn die met de compressor kunnen worden gedaan. Daarnaast moet je opletten of je één of twee manometers hebt om de druk te kunnen bekijken.