parketvloer plaatje

Creëer warmte in je huis met een parketvloer

Trendy levensstijl

De rente is laag en het is een mooi moment om door te stromen naar een mooier en groter huis. Dit zie je nu dus ook veel gebeuren. Een leuke en spannende gebeurtenis. Een mooi nieuw huis wat je volledig naar eigen smaak kunt inrichten. De vloer is in je inrichting één van de belangrijkste aspecten en heel bepalend in de sfeer die je huis heeft. Bij de vloer is de parketvloer één van de meest gemaakte keuzes. De parketvloer is een houten vloer waarbij de bovenlaag de feitelijke houtsoort is die zichtbaar is. Een parketvloer geeft over het algemeen een warme en gezellige uitstraling en is met heel veel interieurstijlen te combineren.

Welke soort parketvloer heb ik nodig?

De keuze parketvloer is over je smaak de belangrijkste factor. Wil je meer een lichte tint of een donkere tint. Alles is wat dat betreft beschikbaar. Daarnaast moet je er goed op letten of je vloer geschikt is voor bijvoorbeeld vloerverwarming. De meest parketvloeren zijn dat gelukkig wel. Door de onderlaag en de dunnere toplaag is de parketvloer wat minder gevoelige voor krimpen en uitzetten. Hierdoor is het mogelijk om de meeste vloeren over vloerverwarming heen te leggen. Dit is ook het grote verschil met de massieve houten vloer. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit massieve houten planken. Die weer veel gevoeliger zijn voor krimpen en uitzetten. Daarnaast laten deze massieve planken onvoldoende warmte door, waardoor de vloerverwarming weinig effect heeft en het teveel energie kost om effect te hebben. Verder is het bij de parketvloer van belang om te bepalen wie en hoe er gelegd gaat worden. Deze vloer kan namelijk zwevend gelegd worden doordat deze niet veel krimpt en uitzet. Als je een vloer hebt die daar wat gevoeliger voor is dat kan je beter de vloer vastnagelen met de ondergrond.

Hoe leg ik een parketvloer?

Het leggen van de parketvloer is een belangrijke nauwkeurige klus. Ben je hierin niet zeker van je zaak dan is mijn belangrijkste advies om een goede professional in te huren. Zeker als je kiest voor bijvoorbeeld het visgraat patroon wat ook bij de parketvloer mogelijk is. Hierin worden de planken met gelijke lengte haaks op elkaar gelegd waardoor er een visgraat patroon ontstaat. Als je recht toe recht aan gaat leggen en zwevend is dat op zich prima door de gemiddelde doe het zelver te doen. Vaak heb je deze ook in een klik achtige constructie waardoor leggen redelijk eenvoudig is.