Freelancer in de agrarische sector

Algemeen

De hoeveelheid freelancers neemt toe in Nederland. Steeds meer mensen beginnen aan de droom om zelf een eigen bedrijfje te starten. En via het internet zijn er natuurlijk ook veel meer mogelijkheden bijgekomen om dit te doen. Wanneer we aan freelancers denken, dan hebben we vaak een beeld voor ons van hippe jonge mensen die achter een laptopje zitten in een Starbucks of een of ander café. Het gaat dan over bloggers, social media marketing guru’s of designers. Maar in vele andere, meer traditionele sectoren zijn er ook veel mogelijkheden om als freelancer te werken. In dit artikel bespreken we werken als freelancer in de agrarische sector.

Land en tuinbouw

Ongeveer 30% van landbouwbedrijven geven werk weg aan freelancers. Dit is uit verschillende onderzoeken gebleken, bijvoorbeeld een onderzoek uit Wageningen. Deze freelancers worden ingezet op gewasverzorging, oogstwerkzaamheden en dierverzorging. Het inzetten van freelancers is handig voor dergelijke bedrijven aangezien ze op deze manier flexibele inzetbaarheid hebben. Hoeveel werk een landbouwbedrijf heeft hangt onder andere af van het jaargetijde en tijdens piektijden worden er dan ook veel freelancers ingezet. Het helpt ook met administratieve rompslomp en de bedrijven lopen minder risico bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Het enige nadeel is dat zzp’ers niet altijd beschikbaar zijn aangezien ze nog andere opdrachtevers hebben.

Mogelijkheden

Er zijn veel mogelijkheden in de agrarische sector. Maar als je echt veel geld wilt verdienen dan loont het natuurlijk om te specialiseren. Als je bijvoorbeeld ervaring hebt met het besturen van agrarische machines en wagens dan ben je al snel meer waard voor een agrarisch bedrijf. Er zijn zelfs ondernemers die zelf een bedrijf beginnen en bijvoorbeeld een kipper kopen en zichzelf dan in andere jaargetijden inclusief kipper aanbieden als freelancer. Houd er wel rekening mee dat er ook nadelen zitten aan het zijn van freelancer. Een kipper te koop is online snel te vinden.

Nadelen

In de winter is er niet zoveel te beleven binnen de agrarische sector. In die periode zul je of ander werk moeten zoeken of je moet zoveel gespaard hebben dat je zonder inkomen de winter doorkomt. Tegelijkertijd moet je je eigen administratie voeren en ben je minder beschermd tijdens ziekte en arbeidsongeschiktheid. Ook zul je zelf je pensioen moeten regelen. Om je uurtarief te bepalen is het goed om uit te gaan van 2 keer het gebruikelijke brutoloon. Als je meer ervaring en expertise opdoet kun je dit hoger maken. Dit is ook een optie als je bijvoorbeeld in de nacht of in het weekend werkt.