rollators

Rollators uitkiezen is geen eenvoudige keuze

Algemeen

Rollators zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De meeste normale mensen houden rekening met het feit dat ouderen moeilijk ter been zijn en dus een rollator nodig hebben. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer is het heel gebruikelijk om op te staan voor iemand die met een rollator binnen wandelt. Toch is het voor veel ouderen een lastige drempel om overheen te gaan. U kunt zich wellicht voorstellen dat het kopen van een rollator de bevestiging is dat het slechter gaat met het lichaam. Dat is toch iets, wat met name veel eigenwijze mensen, niet willen accepteren. Daarom vertel ik in mijn blog graag meer over rollators. Om te beginnen een kort stukje geschiedenis. De rollator werd uitgevonden in 1978 door de Zweede Aina Wifalk. Voorheen was er een looprek. In 1987 kwam de rollator naar Nederland en vandaag de dag zijn er ruim 350.000 in gebruik. Elk jaar komen er ongeveer 40.000 stuks bij.

Rollators in het juiste model uitkiezen

Er bestaan veel verschillende soorten ondersteuningen voor tijdens het lopen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een lichtgewicht rollator, maar ook voor driewieler rollators, extra stevige XXL rollators of opvouwbare reis rollators. Elke van dit type heeft zo zijn eigen kenmerken die misschien passen bij persoonlijke wensen. Ouderen die overgaan tot het kopen van een rollator hebben vaak verschillende ongemakken waar ze mee zitten. Daarom moeten ze goed nadenken over wat deze ongemakken zijn. Om een voorbeeld te noemen, iemand die ondersteuning nodig heeft in de armen, heeft een walker nodig. U wilt zich natuurlijk eenvoudig kunnen verplaatsen in uw huis. Een rollator die niet door de deuropening past is natuurlijk niet geschikt. Uw wensen en de juiste afstellingen zijn van groot belang.

Wanneer zijn rollators voor mij bedoeld?

Als rollators nodig zijn in uw leven kunt u een aantal vragen aan uzelf stellen. Als het lopen minder stabiel gaat is het een goed idee om over te gaan tot het kopen van een rollator. Natuurlijk speelt zekerheid een grote rol, als u bang bent om te vallen dan is het moment waarschijnlijk al aangebroken om een keuze te maken. Rollators kopen kan voor meerdere doeleinden, misschien zou u graag even willen uitrusten tijdens het wandelen. Ook dan is het voor u de juiste keuze. Wandelen is gezond en ondersteuning makt dit gemakkelijker, waarom zou u dan thuis blijven zitten?