Videokaarten

Videokaarten en overklokken: waarom en hoe

Algemeen

Videokaarten zijn de wonderkindjes van de moderne PC. Merk je alleen dat jouw GPU niet meer lekker je favoriete spellen afspeelt, en dat er haperingen zijn in je FPS? Dan kun je gaan kijken naar overklokken. Met het overklokken van je videokaart zet je de instellingen eigenlijk hoger dan de fabrieksinstellingen. Maar pas op: als je het niet goed doet kun je schade aan je videokaart aanbrengen. Met de juiste programma’s en een beetje geduld kun je echter de instellingen van videokaarten opschroeven en langer genieten van dezelfde kaart. Voor de beste prestaties raden wij aan om een MSI videokaart in huis te halen.

De tools

Je begint met het updaten van alle drivers (stuurprogramma’s) van je videokaart, bijvoorbeeld je GeForce driver. Daarna download je een programma die het overklokken van videokaarten bewerkstelligt, een benchmarkprogramma. Hier zijn er een paar van die je gewoon kunt opzoeken. Vervolgens neem je een overklokprogramma. De beste hiervoor is MSI Afterburner. En wees maar niet bang, ondanks dat ‘ie van MSI is, gaat ‘ie ook werken op je Nvidia, AMD, of Asus kaart. Check overigens nog wel even voor de zekerheid of dit echt zo is. Als laatste neem je een monitoringprogramma, die checkt of alles nog wel goed gaat. Ook die kun je gewoon even opzoeken.

Doe wat anderen doen

Het handigste wat betreft videokaarten overklokken is simpelweg opzoeken wat voor instellingen anderen gebruiken. Als je namelijk zomaar wat gaat doen is dat gevaarlijk. Meestal zijn er voor jouw kaart online aanraders te vinden voor overklok instellingen. Je wil overigens niet je laptop GPU gaan overklokken, die zijn daar niet voor bedoeld. Het is echt alleen bedoeld voor PC videokaarten. Dit omdat laptops die hitte vaak niet kwijt kunnen.

Instructies voor videokaarten overklokken opvolgen

Nu ga je een gids opzoeken die je helpt met het gebruiken van alle tools die je klaar hebt staan. Het is een kwestie van instructies opvolgen in drievoud. Eerst benchmarken, daarna overklokken, en als laatste goed monitoren. Het overklokken van videokaarten is wel een iteratief proces, je moet steeds een klein beetje meer doen en het goed blijven checken. Als je in één keer een flinke verhoging maakt, maak je dus je kaart kapot. Nadat het overklokken goed is gegaan en je nieuwsgierig bent naar de resultaten, start je je favoriete spel op. Als het goed is kun je nu de grafische instellingen een stuk verhogen, met dezelfde videokaart. Dan is alles succesvol geweest en kun je veel lekker verder gamen zonder dat je een nieuwe videokaart hoeft te kopen.